Suomen Salukikerho Ry Suomen Salukikerho Ry

 

JALOSTUS


El Hamrah Dahir Ibn Samr & El Hamrah Unnah

 

AJANKOHTAISTA!

 

10.4.2011 ASIAA SYDÄMEN ULTRAÄÄNITUTKIMUSTEN TUKEMISESTA

Hallitus on kokouksessaan 9.4.2011 hyväksynyt erikoisnäyttelyviikonlopun tuoton (tai suurimman osan siitä, lopullinen summa varmistetaan erkkariviikonlopun tilinpäätöksen jälkeen) ohjaamisen sydänultrausten tukemiseen. Samalla hyväksyttiin säännöt uuden tukirahaerän käytölle.

Perusteet tuelle:

1) jalostuskäyttö
2) sukurasite (sisaruksissa tai vanhemmissa on sydänsairas/-sairaita koiria)
3) muu hyvin perusteltu syy

- Tukirahan suuruus on 50 euroa per koira ja se maksetaan yhdelle koiralle yhden kerran.
- Tukea maksetaan 3 vuotta täyttäneille koirille, hyvin perustelluista syistä myös nuoremmille (esim. jalostuskäyttö).
- Jalostuskäyttöperusteinen tuki anotaan ultraustutkimuksen jälkeen, mutta se maksetaan vasta astutuksen jälkeen. Jos koiralla todetaan jokin jalostuskäytön estävä vika/sairaus, tuki maksetaan heti. Jalostuskäytön on tapahduttava vuoden sisällä ultraäänitutkimuksesta.
- Diagnosointia ei makseta, eli jos koiralla on epäily sairaudesta, korvausta haetaan ensisijaisesti koiran omasta vakuutuksesta.
- Tulokset julkaistaan kerhon nettisivuilla.

Uudet myöntämisperusteet astuvat voimaan 16.4.2011 alkaen. 15.4. mennessä toimitetut ultratulokset korvataan vanhojen perusteiden mukaan, mutta tukirahan suuruus on 50 euroa.

Tukiraha maksetaan anomusten saapumisjärjestyksessä, joten anomus kannattaa lähettää, vaikka tällä hetkellä raha onkin tilapäisesti loppu.

 

7.4.2011 SYDÄMEN ULTRAÄÄNITUTKIMUSTEN TULOKSET JULKAISTU. DLA-HAPLOTYYPPEJÄ LISTATAAN.

Kaikki terveystutkimuksiin ja -tilastoihin liittyvä tieto löytyy nyt omalta sivultaan (vasen valikko: terveystutkimukset). Linkki tähänastisiin sydänten ultraäänitutkimustuloksiin löytyy ko. sivulta. Listaa päivitetään säännöllisesti, joten lähettäkää tutkimustuloksia edelleen osoitteeseen jalostustoimikunta (at) saluki.fi. Viestissä on hyvä mainita lupa tiedon julkaisemiseen.

Lisäksi jalostustoimikunta alkaa kerätä listaa salukien DLA-haplotyypeistä. Tällä samalla listalla tullaan julkaisemaan Lohen ryhmän tutkimien salukien tulokset, kunhan tutkimuksen julkaisu mahdollistaa tiedon jakamisen. Tietoja haploista voi lähettää osoitteeseen jalostustoimikunta (at) saluki.fi.

 

31.3.2011 ASIAA SYDÄMEN ULTRAÄÄNITUTKIMUSTEN TUKEMISESTA

Sydämen ultraäänitutkimuksen tuki myönnetään pääasiassa yli 3-vuotiaille koirille, jolloin muutosten ja poikkeamien havaitseminen on todennäköisempää. Poikkeustapauksissa, kuten ajankohtainen jalostuskäyttö, voidaan tuki myöntää alle 3-vuotiaalle. Yhtä koiraa tuetaan vain yhden kerran. Kovin nuoria koiria ei ole mielekästä tutkia, koska tulos on voimassa vain määrätyn ajan ja tutkimuksen joutuu tekemään uudestaan esim ennen mahdollista jalostuskäyttöä.

Kaikista ultratuista koirista (tuloksesta riippumatta) tulisi lähettää tutkimuslomakkeen kopio jalostustoimikunnalle ja Lohen tutkimusryhmälle sekä verinäyte Lohen ryhmälle, jos sitä ei vielä ole. HUOM! Tämä koskee myös niitä koiria, jotka eivät ole anoneet tukea. Tutkimuksessa olisi suositeltavaa käyttää koiran dcm-sydäntutkimuslomaketta. Lomake ei ole käytössä kaikilla eläinlääkäriasemilla, joten voitte itse tulostaa sen mukaanne täältä.

Ultratukirahat ovat huvenneet kevään aikana nopeasti. Vaikka rahat tältä erää ovat loppuneet, laittakaa silti tukianomukset jalostustoimikunnalle jonoon. Kun saamme lisää rahaa, maksamme myönnettyjä tukia pois saapumisjärjestyksessä. Myöntämisperusteet ja tuen määrä tulevat mahdollisesti uuden tukirahaerän myötä hieman muuttumaan, mutta siitä tiedotetaan erikseen.

Muistutuksena, että Salukikerho pidättää oikeuden julkaista sponsorituella tutkittujen koirien tulokset.

 

TILASTOTIETOA VUODELTA 2010

Tutkimusaktiivisuus lisääntyi vuonna 2010; silmäpeilauksia tehtiin 41 koiralle (näistä 38 oli terveitä) ja virallinen sydänkuuntelu 45 koiralle (joista 2:lla todettiin sivuääni). Sydämen ultraäänitutkimusten määrästä ei ole varmaa tietoa, mutta 8 koiran tutkimukset tuettiin kerhon rahastosta. Lisäksi tuettiin yksi ruumiinavaus. Yleisimpien tutkimusten ohella vuonna 2010 tutkittiin 1 polvet, 2 kyynärät ja 3 lonkat.

Koiranetin mukaan vuoden aikana kuoli 14 salukia. Kuolleiden keski-ikä oli tasan 9 vuotta.

 

Uusi kasvattajasitoumus allekirjoitettava ennen vuoden 2010 loppua. Lisätietoja täältä.

 

9.10.2010 LUONNETESTI Tuomarinkartanolla

Tuomarit: Riitta Lehmuspelto ja Katri Leikola
Koetoimitsija:Tuomo Kousa

 

24.10.2010 SALUKIEN JOUKKOTARKASTUS (silmät ja sydän) Tuomarinkartanolla

Hinta: silmätarkastus 45 e / saluki, virallinen sydänkuuntelu 25 e / saluki

Tutkimukset suorittaa
Sari Jalomäki, ELL, silmätarkastuseläinlääkäri, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri

 

UUSIA SALUKITUOMAREITA

Kollegion 17.3.2010 läpäisivät Pirjo Aaltonen, Marianne Holm ja Irina Poletaeva. Kuvat Tiina-Ira Huttunen.


Pirjo Aaltonen


Irina Poletaeva


Marianne Holm (viides oikealta)

 

KENNELLIITON JALOSTUSSTRATEGIAEHDOTUS

Lausuntopyyntö SKL-jalostusstrategia Liite1 Liite2 Liite3 Liite4 Liite5 Liite6

 

UUSI KOIRAREKISTERIOHJE

Pyydämme teitä huomioimaan 27.8.2009 hyväksytyn ja 1.1.2010 voimaan tulleen lisäyksen Koirarekisteriohjeeseen, jonka mukaan kahdeksan (8) vuotta täyttäneen nartun astuttaminen edellyttää aina eläinlääkärintodistuksen, jonka mukaan narttu on terve ja hyväkuntoinen, eikä pennuttamisesta ole haittaa nartun terveydelle. Todistus on annettava ennen nartun astutusta ja se on voimassa 6 kk. Eläinlääkärintodistus on liitettävä pentueilmoitukseen.

Koirarekisteriohje kokonaisuudessaan löytyy täältä.

************

MUISTATTEHAN MYÖS!

 

RUUMIINAVAUSTEN TUKEMINEN
Salukikerho sponsoroi jäsentensä alle 10-vuotiaiden salukien ruumiinavauksia. Raha anotaan kerhon jalostustoimikunnalta ruumiinavauspöytäkirjaa vastaan, jalostustoimikunta (at) saluki.fi.

AUTOIMMUUNISAIRAUKSIEN TUTKIMINEN
Hannes Lohen tutkimusryhmä kaipaa edelleen näytteitä sairaista koirista. Jos koirallasi on todettu tai epäilty autoimmuunisairaus, edistä tutkimusta salukien hyväksi toimittamalla näyte! Tärkeää on myös muistaa päivittää koirasi terveydentilassa tapahtuneet muutokset ryhmälle. Jos koirasi sairastuu ja näyte on jo toimitettu, lähetä tieto sairaudesta. Ohjeet ja yhteystiedot näytteiden lähettämiseen ja tietojen päivittämiseen löytyvät täältä.

SYDÄMEN ULTRAÄÄNITUTKIMUSTEN TUKEMINEN
Salukikerho avustaa jäsentensä salukien sydänultraäänitutkimuksia 80 eurolla / koira. Tukea voivat anoa jalostukseen käytetyt/käytettävät koirat tai koirat, joiden lähisukulaisissa on ilmennyt sydänongelmia. Raha anotaan kerhon jalostustoimikunnalta tutkimuspöytäkirjaa vastaan, jalostustoimikunta (at) saluki.fi.

 

© Copyright 2006 Suomen Salukikerho Ry - Finnish Saluki Club. All rights reserved.
Webdesign by KL & HyDe & PaS & SM